ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ..

Η λειτουργική δύναμη (functional strength) είναι η δύναμη που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας. Να πάρουμε αγκαλιά το παιδί μας, να κουβαλήσουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, να παίξουμε τένις, κ.λπ. Και, φυσικά, αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των καθημερινών δραστηριοτήτων που βασίζονται στη λειτουργική δύναμη.

Η Λειτουργική Προπόνηση –  Functional Training  (FTG)  είναι μια  μέθοδος, η οποία συνδυάζει σε μία άσκηση την εκγύμναση πολλών μυϊκών ομάδων.Με μια άσκηση, για παράδειγμα, στην οποία  είναι ενσωματωμένες κάμψεις, άλματα και ημικαθίσματα, μπορούν να γυμναστούν ταυτόχρονα το στήθος, τα πόδια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι.

Γυμνάζει όλο το σώμα σας αλλά κυρίως τον πυρήνα του σώματος (core), δηλαδή τους μύες της κοιλιάς και του κάτω μέρους της πλάτης, την σταθερότητα του σώματος, καθώς αυξάνει τη δύναμή σας, την αντοχή και την ευελιξία σας.

Είναι ιδανική προπόνηση για αποκατάσταση τραυματισμών. Γιατροί συνιστούν σε ασθενείς με τραυματισμούς ή κινητικά προβλήματα ή και μέχρι μετά από εγκεφαλικό την λειτουργική προπόνηση (γυμναστική-αποκατάσταση) που γίνεται από φυσικοθεραπευτές με το κατάλληλο ασκησιολόγιο για την γρήγορη αποκατάσταση και επανένταξη στην καθημερινότητά τους.

Βελτιώνει καρδιακά τον ασκούμενο με ό,τι οφέλη συνεπάγεται από αυτό, καθώς αυξάνει τις καύσεις του σώματός μας περισσότερο κατά 23-25% σε σχέση με άλλες προπονητικές μεθόδους εκγύμνασης σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει και έχουν συγκριθεί.

Συμπερασματικά, η λειτουργική προπόνηση  προπόνηση βελτιώνει την ισορροπία, την ιδιοδεκτικότητα, την αντοχή, τη ταχύτητα και συμβάλει στην αύξηση της δύναμης σας. Οι ασκήσεις της λειτουργικής προπόνησης μπορούν να εκτελεστούν σε οποιοδήποτε χώρο και αν βρίσκεστε (στο σπίτι, στο γραφείο, στο γήπεδο, στο γυμναστήριο). Ο εξοπλισμός που χρειάζεστε δεν είναι απαραίτητα τα βάρη αλλά μπορείτε να χησιμοποιήσετε ιμάντες, σχοινιά, kettle bells, medicine balls, core bags κτλ. Τη συγκεκριμένη προπόνηση μπορούν να την ακολουθήσουν όλες οι ηλικίες ωστόσο συνιστάται η καθοδήγηση ενος ειδικού προκειμένου να συνταχογραφηθεί το κατάλλήλο και εξατομικευμένο πρόγραμμα.