Χριστούγεννα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, βγαίνουμε από τη ρουτίνα και η ανάγκη για ξεκούραση είναι εμφανής στα γυμναστήρια. Τη θέση του κρεβατιού του pilates παίρνει τη θέση το κανονικό κρεβάτι πια…
Όλα εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα της αποχής και το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης πριν την παύση. Αν ασκείσαι συστηματικά (3-4 φορές την εβδομάδα) και για περισσότερο από έναν χρόνο, είναι πολύ πιο εύκολο να επανέλθεις. Το σώμα “θυμάται”, δεν ξεχνάει εύκολα, αρκεί να έχει έντονη “ανάμνηση”.
Όσον αφορά στην αντοχή σου, αυτή χάνεται κάπως πιο γρήγορα απ’ ό,τι η δύναμη.Αν θες λοιπόν να κάνεις διαλείμματα από τη σωματική άσκηση, φρόντισε να μην υπερβαίνουν τις 2 βδομάδες, όσο αυτό είναι δυνατόν. Οι μύς ξεκουράζονται μέσα σε 3 μέρες από εκει και πέρα ξεκινά η αντιστροφη μέτρηση.
Μερικά πράγματα που μπορείς να δώσεις βάση είναι:
- Μπορείς να ξεκινήσεις με προγράμματα μικρής ή καθόλου έντασης (low-no impact), όπως το pilates και η yoga, που εστιάζουν στην ελεγχόμενη ενδομυϊκή ενδυνάμωση.
- Ξεκίνα να δουλεύεις μόνο με το βάρος του σώματος σου (πχ κοιλιακούς-ραχιαίους χωρίς extra εξοπλισμό) και σταδιακά αύξησε την επιβάρυνση χρησιμοποιώντας λάστιχο ή βαράκια
- Αρκετά σημαντικό ρόλο παίζει η έμφαση στις μεγαλύτερες και πολυαρθρικές μυϊκές ομάδες (πόδια, κοιλιά, πλάτη)
- Αν η ενασχόλησή σου είναι με βάρη, ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθείς, μείωσε την διάρκεια ή την ένταση της προπόνησης, μέσω των σετ, των κιλών ή των επαναλήψεων. Συμβουλέψου τον γυμναστή σου.
- Αν επικεντρώνεσαι σε αερόβιες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, μείωσε την διάρκεια και την ένταση. Πχ Αν έτρεχες 30 λεπτά με 10km/h μπορείς να μειώσεις τόσο τα λεπτά ή την ένταση ή αν κρίνεις απαραίτητα και τα δυο αναλόγως.
- Ένα ακόμα κριτήριο που μπορείς να λάβεις υπόψη σου είναι η συχνότητα. Αν για παράδειγμα προπονούσουν 6 φορές την εβδομάδα μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας 3-4 προπονήσεις για 1-2 εβδομάδες.Πότε σταματάει το στάδιο της αναπροσαρμογής; Διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι δείκτες που μπορείς να ελέγχεις και να πορευθείς αναλόγως είναι τα το κατά πόσο εξοικειώνεσαι με την δραστηριότητα (εύκολα, δύσκολα), αν πιάνεσαι έντονα και νιώθεις μυϊκούς πόνους, αν καρδιοαναπνευστικά ανταπεξέρχεσαι. Είναι μερικοί γενικοί δείκτες που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις την προπόνησή σου ή να εμείνεις στο ίδιο στάδιο. Ο καλύτερος δείκτης σου είναι ο γυμναστής που σε παρακολουθεί.
Μην περιμένεις να νιώσεις αδιαθεσία για να θέσεις σε εφαρμογή τα παραπάνω. Ίσως ήδη έχεις διαπιστώσει από προσωπικές σου απόπειρες, ότι το σώμα σου μετά το στάδιο μακράς ξεκούρασης δεν ανταπεξέρχεται σε υψηλής έντασης προπονήσεις και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Με σταδιακή λοιπόν προπόνηση, κερδίζεις την ομαλή ενεργοποίηση των μυών, αποφεύγεις τους τραυματισμούς, το σώμα σου ακολουθεί μια ροή επαναφοράς που θα σε βοηθήσει στην πιο γρήγορη βελτίωση της απόδοσης χωρίς ανεπιθύμητες βλάβες που μπορούν να προκληθούν σε διαφορετική περίπτωση. Ίσως έχεις να θυμάσαι κάποιο τέτοιο παράδειγμα από τραυματισμό που σου προκλήθηκε λόγω του ότι αψήφησες αυτό το μεταβατικό στάδιο. Τέλος συμβουλέψου τον γυμναστή σου είναι ο μοναδικός που ξέρει να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα στις ανάγκες σου και θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή τρόπο να βρεις του ρυθμούς σου και να εκπληρώσεις τους στόχους σου!