ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΩ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΠΙΛΑΤΕΣ

Ο ίδιος ο Πιλάτες είχε δώσει τον εξής ορισμό για τη μέθοδό του: «Καλή φυσική κατάσταση είναι η απόκτηση και η διατήρηση ενός ομοιόμορφα ανεπτυγμένου σώματος με ένα υγιές μυαλό, πλήρως ικανό να εκτελέσει φυσικά, εύκολα και ικανοποιητικά τα πολλά και ποικίλλα καθημερινά καθήκοντα με ζωντάνια και ευχαρίστηση. Μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για μια καλή φυσική κατάσταση, χαρίζοντας στον άνθρωπο δύναμη, σταθερότητα, ελαστικότητα και νεανικότητα».

Η Pilates προσφέρει

  • ένα δυνατό και ευλύγιστο σώμα με ομοιόμορφα δουλεμένους μυς, απαλλαγμένους από περιττό όγκο.
  • Προσφέρει εξισορρόπηση του μυϊκού συστήματος και ανωμαλιών που φέρουν χρόνιους πόνους και κακή στάση όπως κύφωση, σκολίωση, οσφυαλγία και ισχιαλγία.
  • Βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, στην όμορφη στάση σώματος και απαλλαγή από πόνους.
  • Γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες, ακόμα και τις πιο μικρές και βαθιές έως τις πιο επιφανειακές.
  • Όλες οι κινήσεις γίνονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ασκούμενου, ώστε να γυμνάζεται χωρίς να τραυματίζεται, ενώ υπάρχουν και ειδικές ασκήσεις για την αποκατάσταση των τραυματισμών και τις νεύρο-μυϊκές παθήσεις. Άλλωστε τα ειδικά όργανα και τα μικρά βοηθήματα επιτρέπουν στον ασκούμενο να συνεχίζει τη γυμναστική και να κρατιέται σε άριστη φόρμα ενώ ξεπερνάει το πρόβλημα.
  • Το κάθε πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασκούμενου ακόμη και σε καθημερινή βάση. Οι ασκήσεις μπορούν γίνουν εύκολες-δύσκολες, μεγάλης ή μικρής έντασης, αργές-γρήγορες, απολαυστικές και ανακουφιστικές ανάλογα με την ενέργεια και τις δυνάμεις που έχει ο ασκούμενος τη συγκεκριμένη ημέρα.
  • Τέλος, ο ατελείωτος αριθμός ασκήσεων και παραλλαγών ώστε να υπάρχει συνεχής πρόκληση και συνεχής βελτίωση.

Μπορούν όλοι να κάνουν pilates;

Φυσικά. Το pilates συνδυάζει γυμναστική και αποκατάσταση. Συμβάλλει στην ορθοσωμία, τον συγχρονισμό των κινήσεων του σώματος, την ισορροπία, τον καλύτερο έλεχγο του σώματος, την χαλάρωση και την ψυχική γαλήνη.Χρησιμοποιείται για την πρόληψη παθήσεων που έχουν να κάνουν με τη σπονδυλική στήλη αλλά και για την βελτίωση της υγείας ατόμων που υποφέρουν για παράδειγμα από λόρδωση, κύφωση, σκολίωση κτλ.  Και κάτι ακόμα, ο ίδιος ο Pilates εφάρμοσε αυτό το σύστημα σε  ανάπηρους πολέμου , πολλοί από τους οποίους δεν ήταν αρτιμελείς.