Μέσα καλοκαιριού με το θερμόμέτρο να ανεβαίνει τους 40 βαθμούς. Και η αλήθεια είναι πως με τη ζέστη το μυαλό μας είναι καρφωμένο στις παραλίες και στις διακοπές μας. Που μυαλό και όρεξη για γυμνααστήριο και εξαντλητικές προπονήσεις. Αυτό το πράγμα δηλαδή που όλο το χειμώνα κατακλύζουμε τα γυμναστηρια για να φτιαξουμε σώμα για το καιλοκαίρι και το καλοκαίρι τα σταματάμε όλα με ξεπερνά. Δηλαδή από Σεπτέμβριο πάμε πάλι από την αρχή;
Πρώτα για το σώμα, ας αναλογιστούμε πως η συστηματική αποχή από την άσκηση, το αποδυναμώνει. Έτσι, αν έστω και λίγο η σύσφιξη επιτεύχθηκε, ετοιμάσου σιγά σιγά να καλωσορίσεις τη χαλάρωση. Τσάμπα ίδρωνες στο στάδιο και στο γυμναστήριο όλο το χειμώνα; Γιατί να πρέπει να ξεκινήσεις και πάλι απο το μηδέν;
Δεν είναι κρίμα να γυμνάζεστε τα ¾ του χρόνου και όταν έρθει το καλοκαίρι να μην αναδεικνύετε τον κόπο σας; Όπως και να το κάνουμε, όλοι μας, λίγο-πολύ, θέλουμε να βγούμε στη παραλία και να έχουμε το σώμα μας στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια στην εκγύμναση του σώματος, οπότε το να διακόψετε το καλοκαίρι τη προπόνησή σας κρίνεται ως μία απολύτως λανθασμένη κίνηση!
Μειωση κινδύνων
Τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πιο ομαλή διεξαγωγή της προπόνησης σου, για την αποφυγή μια ενδεχόμενης εξάντλησης ή αφυδάτωσης του οργανισμού, αλλά και για την πιο άνετη και ευχάριστη διεκπεραίωση του προγράμματος σου;
- Πρώτα από όλα και το πιο σημαντικό, είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να προπονείσαι σε δροσερό περιβάλλον και όχι σε εξωτερικό χώρο. Ενδεδειγμένη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου 18-24ο C.
- Αν παρόλα αυτά, επιμένεις στην προπόνηση έξω, τοτε μπορείς να επιλέξεις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, έτσι ώστε ν’ αποφύγεις τις υψηλές θερμοκρασίες.
- Να φοράς ελαφριά ρούχα και άνετα ρούχα, ειδικά όταν προκειται να προπονηθείς εξω. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα ενδείκνυνται για να αντανακλάται η ακτινοβολία. Επίσης φρόντισε να βρίσκεσαι σε σκιά και να φοράς καπέλο.
- Νερό. Απαραίτητο σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, κυρίως σε αερόβιες δραστηριότητες (ποδήλατο, τρέξιμο). Να θυμάσαι ότι είναι προτιμότερες οι μικρές και τακτές γουλιές νερού, παρά οι μεγάλες και λίγες. Έτσι κρατάς τα επίπεδα υγρών σου υψηλά και ενυδατώνεις τον οργανισμό σου.
- Σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης κατανάλωσε τροφές που έχουν λίγο περισσότερο αλάτι και τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα για ν’ αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες, ή ισοτονικά ροφηματα.
- Απόφυγε την καφεΐνη. Η καφεΐνη όντας διουρητική, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υγρών που είναι απαραίτητα για την επικράτηση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμα αυξάνει την καρδιακή συχνότητα πράγμα που έχει σαν συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας.
- Πιο σημαντικό απο ποτέ κατα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η υγιεινή και ισσοροπημενη διατροφή. Το κλειδί ειναι συχνά, μικρά και ελαφριά γευματα. Τρωτε άφοβα, δροσερά φρουτα και λαχανικά.
- Απόφυγε τα αλκοολούχα ποτά. Και τα ποτά με τη σειρά τους αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώμα τους και επιβραδύνουν την αποδοτικότητα.
- Σε οποιαδήποτε περίπτωση αντιληφθείς κάποια απ’ τα προαναφερθέντα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης σταμάτα αμέσως την προπόνηση, κάθισε σε δροσερό μέρος και κατανάλωσε κρύο νερό. Αν βρίσκεσαι σε γυμναστηριο, ζήτησε βοηθεια από το προσωπικο.
- Άτομα πιο παχύσαρκα , που είναι πιθανό να έχουν μειωμένη αντοχή χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε υψηλές θερμοκρασίας, λαμβάνοντας απαραιτήτως υπόψιν τους όλα τα παραπάνω.
- Τέλος, πολύ γενικά σε ακραίες θερμοκρασίες ο καλύτερος τρόπος ν’ ανταπεξέλθεις στην προπόνηση είναι να εγκλιματιστείς σε αυτές τις συνθήκες μέσα από την εξάσκηση. Ελάττωσε αρχικά την ένταση και τη διάρκεια της μέχρι τότε δραστηριότητας σου και κατόπιν αύξανέ την σταδιακά. Μην σταματάς τελείως τις φυσικές σου δραστηριότητες λόγω ζέστης, χάνεις τον ρυθμό σου και δεν εγκλιματίζεσαι έτσι στις συνθήκες.
Κάνε την προπόνηση σου πιο εύρυθμη, λειτουργική και άνετη χωρίς να χρειάζεται να δυσφορείς ή να διακόπτεις το πρόγραμμά σου τους καλοκαιρινούς μήνες ξαναρχίζοντας κάθε φορά απ’ την αρχή.
Ό,τι αφήνεις… σε αφήνει!