Διάδρομος μια σχέση αγάπης και μίσους!

Ο διάδρομος στο γυμναστήριο συνήθως προκαλεί ακραία συναισθήματα: ή τον αγαπάς ή τον μισείς. Απ’ τη μία είναι βαρετός και από την άλλη πάλι είναι το αναγκαίο «κακό» για κάψιμο λίπους και ένα πολυπόθητο κορμί. Είτε είστε υπέρ, είτε κατά, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο διάδρομος έχει τα μυστικά του. Μπορεί να φαίνεται εύκολο… του τύπου «σιγά το δύσκολο, ανεβαίνω και τρέχω» αλλά, κάπου εκεί στην προσπάθεια να τον …κατακτήσετε κάνετε τα παρακάτω λάθη

  • Καλό είναι κατά τη διάρκεια της άσκησης να μην κρατάς τις μπάρες διότι ορισμένα μέρη του σώματος δεν γυμνάζονται.
  • Η επανάληψη του ίδιου ακριβώς προγράμματος κάθε φορά που χρησιμοποιείς το διάδρομο δεν σε οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Καλό είναι να αλλάζεις τόσο την ένταση όσο και την κλίση για να μεγιστοποιείς την καύση θερμίδων.
  • Δεν ακολουθείς πιστά τις ενδείξεις της οθόνης του διαδρόμου για τις θερμίδες που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης αν δεν έχεις περάσει τα δικά σου προσωπικά στοιχεία, για να έχεις ακριβή μέτρηση τους.
  • Παραμένεις συγκεντρωμένος την ώρα της άσκησης για να διατηρήσεις τόσο την ένταση σταθερή όσο και την καλή στάση του σώματος
  • Δεν παρακολουθείς τηλεόραση την ώρα της άσκησης γιατί χαλάς τη στάση του σώματός σου, με αποτέλεσμα τον πιθανό τραυματισμό σου.
  • Οι κραδασμοί στο διάδρομο δημιουργούνται μόνο με το τρέξιμο και όχι με το περπάτημα ή το γρήγορο και έντονο περπάτημα.
  • Για να πετύχεις καύση θερμίδων και σωματικού λίπους, πρέπει η διάρκεια της άσκησης να είναι τουλάχιστον 20 λεπτά.

Για να κάψεις περισσότερες θερμίδες στο διάδρομο:

  • Κάνε διαλειμματική προπόνηση:Το τρέξιμο με έναν σταθερό ρυθμό είναι εξαιρετικό όταν τρέχεις πολλά χιλιόμετρα, στις πιο σύντομες όμως προπονήσεις, αύξησε την ένταση συμπεριλαμβάνοντας διαλείμματα με μεγαλύτερη ένταση. Εναλλάσσοντας μερικά λεπτά τρέξιμο σε μέτρια ένταση με διαλείμματα τρεξίματος με γρηγορότερο ρυθμό (ή sprint), θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, θα αυξήσεις την αντοχή σου και θα γίνεις πιο γρήγορη και πιο δυνατή δρομέας.
  • Αύξησε σταδιακά την ταχύτητά σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης:Όταν τρέχεις πιο γρήγορα καις περισσότερες θερμίδες και δε θέλεις να ξεκινήσεις το τρέξιμο με ρυθμό 12 χλμ./ώρα, ξεκίνησε με ένα γρήγορο βάδισμα (6 χλμ./ώρα) και κάθε δύο με πέντε λεπτά πρόσθεσε λίγη ταχύτητα μέχρι που να τρέχεις με ρυθμό 10-12 χλμ./ώρα.
  • Τρέξε περισσότερο:Είναι καλό να κάνεις διαφορετικές προπονήσεις στο τρέξιμο. Έτσι τις μέρες που δεν τρέχεις διαλειμματικά ή δεν προσπαθείς να αυξήσεις την ταχύτητά σου, τρέξε για περισσότερη ώρα με σταθερό ρυθμό. Αν τρέχεις για 30 λεπτά (με ρυθμό 10 λεπτά ανά 1,5 χλμ.) θα κάψεις 270 θερμίδες. Στα 45 λεπτά καις 405 θερμίδες και αν τρέξεις μία ώρα θα κάψεις 540 θερμίδες.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν ο διάδρομος πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης σας. Δοκιμάστε 2 λεπτά περπάτημα (έντονο) και 2 τρέξιμο για 25 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.