Σε ποιά “τάξη” να μπώ;

Ακούγοντας τη λέξη «αερόμπικ», η πρώτη εικόνα που πιθανώς σου έρχεται στο νου, είναι ένα τσούρμο γυναίκες με μοβ-ροζ-φούξια κορμάκια, που χοροπηδούν μουσκεμένες από ιδρώτα σε μια αίθουσα γυμναστηρίου που δονείται από τους ήχους χορευτικής μουσικής. Οι πιο παλιοί από εμάς ίσως να σας έρχετε στο μυαλό η Jane Fonda με τις γνωστές βιντεοταινίες της αεροβικής.

Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν και να έρθουμε στο σήμερα και στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του καθενός από εμάς. Τελικά με μια συνδρομή στο γυμναστήριο μπορώ με μια ώρα τη μέρα ή 2-3 φορές την εβδομάδα να δώ το αποτέλεσμα που θέλω;

Σε όλα τα γυμναστήρια μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα προγραμμάτων, που σίγουρα κάποιο από αυτά θα είναι στα μέτρα σας! Εάν πάλι νιώθετε μπερδεμένοι ζητήστε την βοήθεια του εξειδικευμένου προπονητή-εκπαιδευτή ώστε να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.

Σου αρέσει ο χορός ; το Zumba είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις,  είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής χορού που περιλαμβάνει αερόβιες και χορευτικές κινήσεις στο ρυθμό της salsa, hip-hop, mambo, reggaeton, καθώς και άλλα μουσικά στιλ.

Θέλεις μυική ενδυνάμωση; Τότε το BodyPump είναι φτιαγμένο για σένα. Η αυθεντική τάξη με βάρη και μπάρες που βελτιώνει τη δύναμή σου, τονώνει το σώμα σου. H 60λεπτη προπόνηση προκαλεί όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ασκήσεις με βάρη σε αίθουσα.

Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με άσκηση και απεχθάνεται τα βάρη ή το αερόμπικ μπορεί να βελτιώσει την δύναμη και ευλυγισία, τον συντονισμό σώματος και πνεύματος, σωστή στάση, ισορροπία, μυϊκή συναρμογή με το μέθοδο Pilates.

προγράμματα functional training – λειτουργικής γυμναστικής: Η Λειτουργική Γυμναστική αποτελεί μια κυκλική προπόνηση με σύνθετες ασκήσεις που βασίζονται στο σωματικό βάρος, κινητοποιούν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, ενώ δεν απαιτείται εξοπλισμός. Εκτελείται σε σύντομο χρόνο με μεγάλη ένταση.

Προγράμματα λοιπόν για όλους , για όλες τις ηλικίες και γούστα. Κρατώντας το ουσιώδες σημείο της άσκησης που διαδραματίζεται σ’ αυτές τις αίθουσες αερόμπικ: προπόνηση της καρδιάς, αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων, κάψιμο λίπους, βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και τόνωση της διάθεσης. Πράγματα, που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν μέσα στην ρουτίνα της προπόνησής σου, ακόμη κι αν στοχεύεις να γίνεις πρωταθλητής του bodybuilding.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Ενημερώστε τον γυμναστή για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πιθανόν να είναι αποτρεπτικό.

Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες. Ο καλύτερος τρόπος μέτρησης της έντασης της προσπάθειας στην οποία υποβάλλεται το σώμα κατά τη διάρκεια των ομαδικών προγραμμάτων aerobics είναι η μέτρηση των καρδιακών σφυγμών, έτσι ώστε η καρδιακή συχνότητα να βρίσκεται μέσα στην Ζώνη Καρδιακών Σφυγμών.

Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.

Η αερόβια προπόνηση θα πρέπει να συνδυάζεται με την προπόνηση στα βάρη στις ενδιάμεσες ημέρες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις στην προθέρμανση και στην αποθεραπεία. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση και την μυϊκή ενδυνάμωση μέσω των βαρών είναι το κλειδί ενός ισορροπημένου σώματος! Πριν αρχίσετε το οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης επισκεφτείτε τον γιατρό σας.