Όσο κι αν με πονάει η παραδοχή, μετά τα 40 το σώμα αλλάζει. Ειδικά μετά τις γέννες πως να το κάνουμε έχουμε περάσει το σώμα μας από χίλια μύρια.. Αρχίζουν τα πονάκια στη μέση , στα γόνατα, να κουραζόμαστε με το παραμικρό, μειώνονται οι αντοχές μας ακόμα και για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μου είπε μια φίλη «Ποσό θα ήθελα να μπορώ να γυμναστώ όπως παλιά. Με την δουλειά, οικογένεια, παιδιά, μου είναι δύσκολο να βρω ώρα και να ασχοληθώ με το σώμα μου» Μου είπε μια φίλη που άφησε τον εαυτό της να πάρει 15 κιλά (και όχι από τα καλά). Όλα λίπος και ούτε γραμμάριο μυϊκής μάζας.
Aν η δουλειά σας είναι τέτοια που σας υποχρεώνει να κάνετε καθιστική ζωή, τότε έχετε διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Aρκετές πάλι είναι οι περιπτώσεις όπου ένας τραυματισμός ή μία εγχείρηση αποτελούν την αιτία για να απευθυνθείτε σε ένα γυμναστή.
Και όσο μεγαλώνεις, τόσο βαθύτερα αναρωτιέσαι τι καλύτερο μπορούσες να κάνεις για τον εαυτό σου, αν είχες λίγο περισσότερο χρόνο. Όπως, ας πούμε, να έχεις γυμναστεί λίγο ή πολύ παραπάνω.
Είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσει κάποιος γυμναστική;
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις ανθρώπων. Αυτοί οι οποίοι γυμνάζονταν, ή ήταν ακόμη κι αθλητές, σταμάτησαν κάποια στιγμή και ξεκινούν πάλι μετά από χρόνια κι αυτοί που ποτέ δεν είχαν γυμναστεί και ξεκινούν κάποια στιγμή. Για κανέναν δεν είναι αργά. Το σώμα δεν ξεχνά ποτέ.
Δηλαδή τα άτομα που γυμνάζονταν και σταμάτησαν για κάποιο λόγο, για πολλά χρόνια, έχουν κάποια βάση και στην τεχνική και στην απόδοση. Αυτό που τους λείπει είναι η φυσική κατάσταση. Αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ με το σώμα τους δεν έχουν τις βάσεις αλλά μπορούν να τις αποκτήσουν μαζί με κάποια θετικά που προσφέρει η άσκηση.
Τι αλλάζει μετά τα 40;
Στο σωματικό κομμάτι, η μυϊκή μάζα μετά την ηλικία των 40 αρχίζει και μειώνεται περί το 3% με 5% ανά έτος, η οστική πυκνότητα μειώνεται και αυτή με την πάροδο του χρόνου (κάνοντας τα οστά περισσότερο επιρρεπή σε κατάγματα), ενώ το σώμα έχει την τάση να συσσωρεύει περισσότερο λίπος. Οι αρθρώσεις χάνουν τα «λιπαντικά» τους συστατικά και κατ’ επέκταση την κινητικότητά τους. Ορμονικά, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ψυχολογική και σωματική κατάσταση, ενώ ο οργανισμός παράγει λιγότερο ντοπαμίνη και ακετυλοχολίνη, δύο νευροδιαβιβαστές ενέργειας οι οποίοι μας «ανεβάζουν» τη διάθεση και την ενέργεια για μια καλή εκγύμναση.
Δούλευε καθημερινά την ευλυγισία σου
Καθώς μεγαλώνουμε, οι τένοντες και οι μύες γίνονται πιο σφιχτοί και αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως για διάφορες τενοντίτιδες. Για να σου το κάνω εικόνα, σκέψου πως οι σφιγμένοι μύες σου είναι σαν ένα παλιό, ψιλοξεραμένο λάστιχο. Αν το τραβήξεις απότομα, έσπασε!
Τι να κάνεις: Βάλε στο πρόγραμμά σου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις ευλυγισίας, όπως yoga, Pilates και διατάσεις με ρόλερ αφρού.
Αν δεν έκανες μέχρι στιγμής ασκήσεις ενδυνάμωσης, τώρα πρέπει να ξεκινήσεις: η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη, με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος είναι η καλύτερη επιλογή σου.
Μάθετε στην προπόνηση σας να κάνετε σωστή διαχείριση των δυνάμεων σας γιατί δεν είσαστε πια νέοι που το σώμα σας συγχωρούσε οτιδήποτε ακραίο του κάνατε χωρίς κανένα αντίκτυπο. Τώρα αν δεν του φερθείτε με ευγένεια θα το πληρώσετε με έναν τραυματισμό που σημαίνει και αργότερο χρόνο αποθεραπείας με όλες τις συνέπειες.
Αυξήστε την ποιότητα της προπόνησης αλλάξτε την νοοτροπία σας κάνοντας πολύ λίγο διάλειμμα μεταξύ των σετς έως καθόλου και κοιτάξτε την ρουτίνα σας με άλλο πρίσμα όχι του να φορτώσετε βάρη αλλά επικεντρωθείτε στις επαναλήψεις. Η προπόνησή σας δεν πρέπει να είναι όπως παλιά που καταναλώνατε πολύ από τον χρόνο σας στο γυμναστήριο, τώρα μια προπόνηση 40’-50’ αλλά συνεχόμενη είναι το ιδανικό.
Επικεντρώστε την διατροφή σας στην πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, ψάρι, κόκκινο κρέας, άπαχα γαλακτοκομικά, μην ξεχνάτε ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τον μυϊκό μας ιστό και παράλληλα να χάσουμε λίπος!
Βάλε την αερόβια προπόνηση σε κάθε προπόνηση, 30 λεπτά διαλειματικής προπόνησης θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στο κάψιμο λίπους , στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, στην αύξηση της αντοχής. Ειδικά μετά την γέννα ο συνδυασμός αερόβιας προπόνησης και διατροφής θα σας βοηθήσει να χάσετε και την κατακράτηση υγρών που μένει αρκετό καιρό μετά τη γέννα.
Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν φτιάξε την ποιότητα της ζωής σου μέσα από το πιο υγιή φάρμακο … τη γυμναστική!