push ups .. girls!

Πάντα αναρωτιόμουν για ποιο λόγο τα push ups διακρίνονταν σε γυναικεία και αντρικά. Και γιατί τα γυναικεία να είναι στηριζόμενη στα γόνατα; Δεν μπορούν οι γυναίκες να κάνουν κάμψεις με τεντωμένα πόδια; Ή όλοι οι άντρες κάνουν τέλεια τεχνική και δεν χρειάζεται να λυγίσουν γόνατα; Όπως και να έχει, τα push ups με στήριξη στα γόνατα δεν προορίζονται αποκλειστικά για γυναίκες, αλλά αποτελούν προάσκηση για την ομαλή μετάβαση των πιο αδύναμων ασκούμενων στην πιο δύσκολη έκδοση της άσκησης.

Για ποιους λόγους μια γυναίκα να συμπεριλάβει τα push ups στην προπόνησή της;

Για τους ίδιους λόγους που θα τα συμπεριελάμβανε και ένας άντρας.

Τα push ups είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική άσκηση με μηδενικές απαιτήσεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Η εκτέλεσή της ενεργοποιεί σε μεγάλο βαθμό την ωμική ζώνη βελτιώνοντας την ευρωστία και τη λειτουργική απόδοση των μυών που την κινούν, καθώς και τους μυς της πρόσθιας επιφάνειας του κορμού (κοιλιακοί μυς).

Οι κάμψεις είναι μια άσκηση που μπορείς να κάνεις χωρίς εξοπλισμό και χωρίς να χρειάζεσαι συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις κάμψεις οπουδήποτε.

  1. Αυξάνουν την Δύναμη Διαφορετικών Μυϊκών Ομάδων

Το μεγαλύτερο μέρος των μυών του σώματος γυμνάζεται με τις κάμψεις – δικέφαλοι, κορμός, τρικέφαλοι και δελτοειδείς ενεργοποιούνται για να στηρίξουν και να σταθεροποιήσουν το σώμα σου.

  1. Διατείνουν τις Μυϊκές Ομάδες

Ένα από τα πιο υποβαθμισμένα  και όχι και τόσο γνωστά οφέλη που έχεις από τις κάμψεις είναι ότι διατείνεις τους δικέφαλους και τους μύες της μέσης.

Όταν κατεβαίνεις προς το έδαφος η διάταση των μυών της μέσης και η αντίστοιχη διάταση των δικεφάλων κατά την ανοδική κίνηση, όχι μόνο αυξάνουν την ευελιξία, κάτι που είναι σημαντικό για την πρόληψη των τραυματισμών, αλλά συμβάλλει και στην ελκυστική και στιβαρή εμφάνιση.

  1. Βελτιώνουν το Καρδιοαναπνευστικό Σύστημα

Οι κάμψεις είναι μια σύνθετη άσκηση που εμπλέκει πολλαπλές μυϊκές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να στέλνει περισσότερο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε πολλούς μυϊκούς ιστούς την ίδια στιγμή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάμψεις να είναι μια αποτελεσματική άσκηση για το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα. Έτσι βελτιώνεις την υγεία σου και βέβαια καις λίπος.

Δυναμώνει το στήθος και το ανορθώνει σε γυναίκες αλλά και άντρες

 

Τα βασικά για τη σωστή εκτέλεση

● Έχετε τα χέρια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και τα πόδια τεντωμένα, σχεδόν ενωμένα.
● Το μεγαλύτερο λάθος στην προσπάθεια να γίνει η άσκηση πιο εύκολη για τα χέρια είναι να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μύες για να σηκώσουν το βάρος του σώματος. Έτσι, όμως, υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε κάποιους μυς ή να μην είναι αποτελεσματική η άσκηση.
● Το βάρος του σώματος πρέπει να σηκώνεται από τα χέρια. Γι’ αυτό, μη χρησιμοποιείτε τους κοιλιακούς ή γενικότερα το κάτω μέρος του σώματος για να ανεβείτε.
● Η σωστή εκτέλεση είναι μαλακή και συνεχής, χωρίς ταλαντώσεις της λε­κά­νης.
● Είναι, επίσης, σημαντικό να κρατάτε το σώμα σε ευθεία γραμμή και να κοιτάτε προς τα κάτω και μπροστά.
● Φροντίστε οι κοιλιακοί σας να μην είναι τελείως χαλαροί.
● Το στήθος δεν πρέπει να ακουμπά στο δάπεδο, αλλά να απέχει 5-10 εκατοστά όταν κατεβαίνετε.

Αν είστε αρχάριοι 

Αν δεν έχετε ξανακάνει push-ups από την εποχή του σχολείου (ή του στρατού για τους άνδρες), μην ανησυχείτε, υπάρχουν και για εσάς τρόποι να ξεκινήσετε σταδιακά και να δυναμώσετε. Αρχίστε από τις ευκολότερες παραλλαγές της άσκησης και, καθώς θα δυναμώνετε κάθε εβδομάδα, προχωρήστε στον επόμενο βαθμό δυσκολίας.