ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παθαίνουμε μια μικρή κρίση ότι θα εμφανιστούμε στη παραλία και «πάλι» δεν προλάβαμε να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα και δυστυχώς πάλι δεν βρέθηκε ο χρόνος να πηγαίνω συχνά γυμναστηριο.

Προσπαθούμε να σας πείσουμε πως με το να διαβαζετε άρθρα όπως «χάστε 7 κιλά σε 1 εβδομάδα», «Να πώς θα είστε έτοιμοι για την παραλία το καλοκαίρι» και «Αποτοξινωθείτε μέχρι το καλοκαίρι και χάστε γρήγορα και άμεσα κιλά» είναι αδύνατον να γίνουν πραγματικότητα.

Χρειάζεται χρόνος , κόπος , επιμονή, υπομονή, πειθαρχία, σταθερή συχνότητα, στόχος !!!

Απαραίτητα συστατικά:

  • Διατροφή (όχι λιμοκτονία)
  • Αερόβια άσκηση (3 φορές την εβδομάδα)
  • Άσκηση με αντιστάσεις

βάλε ένα στόχο

Ο στόχος είναι απαραίτητος, γιατί όταν γυμνάζεσαι πρέπει να έχεις την αίσθηση ότι καταβάλεις προσπάθεια για κάτι συγκεκριμένο. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να τα παρατήσεις! Ο στόχος σου πρέπει να έχει τις εξής ιδιότητες:

  1. Να είναι συγκεκριμένος. Για παράδειγμα “θέλω να τρέχω 5 χιλιόμετρα σε 30 λεπτά” ή “να μειώσω το λίπος μου από 26 στο 20” και όχι “να αποκτήσω μεγαλύτερη αντοχή” ή “να γραμμώσουν οι μυς μου”.
  2. Να είναι μετρήσιμος. Μόνο έτσι θα μπορείς να είσαι σίγουρη για την πρόοδό σου.
  3. Να είναι εφικτός. Απόφυγε να στοχεύσεις σε κάτι που είναι υπερβολικά φιλόδοξο για σένα.

Φτιάξε ένα πλάνο

Και φρόντισε να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και το χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις. Τρεις προπονήσεις διάρκειας μίας ώρας την εβδομάδα είναι ένα καλό ξεκίνημα για όποιον θέλει να βελτιώσει τη σιλουέτα του, τις επιδόσεις του ή την υγεία του. Εάν είσαι αρχάρια, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με ασκήσεις για όλο το σώμα σε κάθε προπόνηση. Αφού αρχίσεις να δυναμώνεις τις μεγάλες μυικές ομάδες μπορείς να αρχίσεις να εστιάζεις σε διαφορετικές μικρότερες.

Κατάγραψε την πρόοδό σου

Πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου, να ζητήσεις να σου κάνουν μια λιπομέτρηση. Έτσι, θα έχεις μια καθαρή εικόνα της κατάστασης όταν ξεκινάς. Μετά από 4 με 6 εβδομάδες, επανάλαβε τις μετρήσεις για να έχεις και μια εικόνα της προόδου που κάνεις. Επιπλέον, θα σου δώσει ένα έξτρα κίνητρο για να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο.

Συνδύασε την άσκηση με σωστή διατροφή

Αυτό που μπορώ να συμβουλέψω σε γενικές γραμμές το γνωρίζουμε όλοι: 4-5 ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα, τα κύρια γεύματά μας να έχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και σαλάτα, τα ενδιάμεσα να είναι φρούτα, ξηροί καρποί και πολύ νερό. Εννοείται ότι αποφεύγουμε τηγανητά, γλυκά, αλκοόλ και ζούμε με μέτρο, χωρίς υπερβολές και στερήσεις.

Το πιο σωστό βήμα είναι να επισκεφτείς τον διαιτολόγο σου!

Δώσε έμφαση στην επιμονή και όχι στην ένταση

Είναι προτιμότερο λοιπόν να ασκείσαι 3 ή 4 φορές την εβδομάδα -αλλά χωρίς “απουσίες” – από το να πηγαίνεις κάθε μέρα για πολλές ώρες στο γυμναστήριο για μια περίοδο και να ακολουθεί μια περίοδος πλήρους αποχής. Έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται να ακολουθήσει μια δραστηριότητα για 66 μέρες προκειμένου να του γίνει συνήθεια, οπότε μην περιμένεις να “κολλήσεις” σε μια μέρα -και φυσικά μην ελπίζεις ότι το σώμα σου θα αλλάξει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βάλτε λοιπόν στόχο όχι για τον επόμενο μήνα αλλά για τη επόμενη χρονιά αφιερώστε χρόνο στη διατροφή και την άσκησή σας, όχι για να προετοιμαστείτε για την παραλία αλλά για να νιώσετε καλά με το σώμα και τον εαυτό σας. Και κάντε το όχι επειδή έρχεται καλοκαίρι αλλά επειδή αυτό το σώμα θα το έχετε για πάντα, ανεξάρτητα αν είναι καλοκαίρι ή όχι.