Αερόβια άσκηση πρίν ή μετά τα βάρη

Όπως βέβαια έχουμε πει πολλές φορές, τίποτα στο fitness δεν απόλυτο. Παρόλο λοιπόν που δεν υπάρχει μαγική συνταγή στη σειρά τους, μερικά πράγματα φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα από άλλα.

Το κλειδί, όμως, είναι να αποφασίσεις πού θα ρίξεις τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με βάση το στόχο σου.

Πότε κάνουμε το αερόβιο πριν τα βάρη:

• Όταν σκοπός μας είναι να κάψουμε λίπος τότε χρειαζόμαστε ένα δυνατό και απερίσπαστο κομμάτι αερόβιας προπόνησης με ξεκούραστα πόδια που να αντέχουν .Συμφέρει λοιπόν να εκτελέσουμε πρώτα το αερόβιο κομμάτι της προπόνησης. Μάλιστα αν δεν είναι διαλειμματική τότε θα μείνει και αρκετή ενέργεια για να βγάλουμε άνετα το πρόγραμμα με τα βάρη. Στην περίπτωση λοιπόν, που μεγαλύτερη βάση δίνετε στην βελτίωση της αερόβιας ικανότητας σας, να προτιμάτε πρώτα την αερόβια άσκηση και μετά τα βάρη.

Πότε κάνουμε το αερόβιο μετά τα βάρη :

•  αν σκοπός σας είναι η αύξηση όγκου, τότε να προτιμάτε πρώτα τα βάρη, όπου θα είσαστε ξεκούραστοι και θα μπορείτε να σηκώνεται μεγάλα φορτία. Οπότε οι αποθήκες γλυκογόνου σας είναι γεμάτες και μπορείτε να αποδώσετε τα μέγιστα στη προπόνηση με αντιστάσεις. Αν όμως μιλάμε για μέτριας έντασης αερόβια άσκηση τότε δεν βλέπω το λόγο να μην προηγηθεί. Αυτή η άσκηση δεν θα μας στραγγίσει ενεργειακά και δεν θα κάψει πάνω από το 20-25% του γλυκογόνου μας.

Το σημαντικό είναι να μην παραλείπετε το αερόβιο κομμάτι από την προπόνηση σας είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

Διάλεξε τον Στόχο σου

Αφού υπάρχουν όρια αλλά και οφέλη, ανάλογα με πια σειρά κάνεις την προπόνηση σου, διάλεξε την σειρά που είναι καλύτερη για εσένα και ταιριάζει στους στόχους σου. Μια έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο ACSM’S Health & Fitness Journal συνοψίζοντας λέει πως οι διαφορετική προπονητικοί στόχοι χρειάζονται πάντα διαφορετικοί προσέγγιση.

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει: “Εκτελώντας την αεροβική άσκηση πρώτα, αναπτύσσεις περισσότερο την αεροβική ισχύ του οργανισμού σου. Από την άλλη, εκτελώντας ασκήσεις με βάρη πρώτα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της δύναμης αλλά και την μυική ανάπτυξη. Εκτελώντας τις ασκήσεις με βάρη, πρώτες στην προπόνηση σου, έχεις και κάποια μεταβολικά οφέλη και η, υψηλής έντασης, φύση της προπόνησης με βάρη μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή δαπάνη και να δημιουργήσει ένα μεταβολικό περιβάλλον στο οποίο προτιμάται η χρήση του σωματικού λίπους σαν το ενεργειακό σύστημα, κατά την διάρκεια της αεροβικής άσκησης που ακολουθεί.

Επομένως αφού υπάρχουν όρια και οφέλη, ανάλογα με ποια σειρά κάνεις την προπόνηση σου, διάλεξε τη σειρά που είναι καλύτερη για σένα και ταιριάζει στους στόχους σου.