Κάψτε λίπος με ΒΑΡΗ!

Τα οφέλη από τα βάρη είναι πολλαπλά τόσο για την εμφάνισή μας όσο και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα μας.

Θα χάσετε 40% περισσότερο λίπος

Αν νομίζατε ότι μόνο με την αερόβια θα κάψετε το ανεπιθύμητο λίπος, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν βάρη χάνουν περισσότερα κιλά λίπους σε σχέση με εκείνους που κάνουν μόνο αερόβια προπόνηση. Οι τελευταίοι μάλιστα ενδέχεται να χάσουν και μυϊκή μάζα.

Θα καίτε περισσότερες θερμίδες

Τα βάρη αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων που «καίτε» ενώ… κάθεστε στον καναπέ του σπιτιού σας. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά το τέλος κάθε προπόνησής σας με βάρη, οι μύες σας χρειάζονται ενέργεια για να «επισκευάζουν» τις μυϊκές ίνες που καταστράφηκαν, καταναλώνοντας έτσι θερμίδες. Θα βελτιώσετε τη σιλουέτα σας πιο γρήγορα

Ο όρος «καρδιοαναπνευστική άσκηση» ή “cardio” δεν αφορά μόνο την αερόβια άσκηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κυκλική προπόνηση με βάρη αυξάνει την καρδιακή συχνότητα κατά 15 παλμούς ανά λεπτό περισσότερο συγκριτικά με το αν τρέχατε στο 60-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Η κυκλική αυτή προπόνηση δυναμώνει τους μύες και παρέχει καρδιοαναπνευστικά οφέλη παρόμοια με εκείνα της αερόβιας άσκησης. Επομένως γλιτώνετε χρόνο χωρίς να υστερείτε σε αποτελέσματα.

Θα είστε πιο ευτυχισμένοι

Η γιόγκα δεν είναι η μοναδική λύση για να μπείτε σε κατάσταση… ζεν. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνταν με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι μήνες, βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεσή τους και μείωσαν τα επίπεδα θυμού.

Θα έχετε πιο δυνατά οστά

Όσο μεγαλώνουμε, η οστική πυκνότητα μειώνεται – ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό – αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο κατάγματος. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Η άσκηση με βάρη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης στις γυναίκες και βοηθά σημαντικά στη διατήρηση υγιών επιπέδων οστικής πυκνότητας.

Η καρδιά σας θα είναι πιο υγιής

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν με βάρη για όλο το σώμα τρεις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες μείωσαν κατά μέσο όρο την διαστολική τους πίεση (η «μικρή») κατά οκτώ μονάδες. Αυτό αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 40%.

Να προτιμάτε σύνθετες ασκήσεις, που κινητοποιούν ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες και όχι ασκήσεις απομόνωσης.

Να κάνετε σετ των 8-10 επαναλήψεων. Είναι ένας τεράστιος μύθος, ότι οι πολλές επαναλήψεις φέρνουν γράμμωση και οι λίγες όγκο. Ο όγκος και η γράμμωση είναι καθαρά συνάρτηση της διατροφής και μόνο.

Να προτιμάτε κυκλικές προπονήσεις με βάρη, ώστε να γυμνάζεται το σώμα σαν ενότητα. Το τεράστιο πλεονέκτημα αυτών των προπονήσεων, είναι ότι λόγω των μικρών διαλειμμάτων ανάμεσα στα σετ, λειτουργεί θαυμάσια και το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα.

Να μην εκτελείτε με μεγάλη ταχύτητα τις επαναλήψεις των ασκήσεων, με σκοπό να πετυχαίνετε μεγάλα νούμερα. Εκτελείτε με άριστη τεχνική και απλά χαμηλώστε κιλά.

Να κάνετε διατάσεις τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος της προπόνησης. Θα αποφύγετε τραυματισμούς και εκνευριστικά πιασίματα.

Να κάνετε καλό ζέσταμα πριν μπείτε στο πρόγραμμα.

Προτιμήστε τα ελεύθερα βάρη και όχι τα μηχανήματα. Τα οφέλη της προπόνησης με ελεύθερα βάρη είναι πολλαπλάσια.

Μην χάνετε άσκοπα τα χρόνο σας κάνοντας εκατοντάδες κοιλιακούς. Εκτελώντας σωστά τις ασκήσεις, έχοντας σφιγμένο το κορμό σας, οι κοιλιακοί στρεσάρονται όσο δε φαντάζεστε.

Δώστε στο σώμα σας το χρόνο να ξεκουραστεί. Μην υπερβάλλετε για κανένα λόγο. Η ξεκούραση είναι τόσο απαραίτητη όσο και η άσκηση! Υπολογίστε 1 μέρα ξεκούρασης (ενεργητική αποκατάσταση)  για 2 μέρες σκληρής σωματικής άσκησης.

Μην χωρίζετε τις περιόδους άσκησης σε αυτές όγκου και γράμμωσης. Προσπαθήστε να είστε σε τέλεια φόρμα όλο το χρόνο! Δεν είμαστε αρκούδες για να ανεβοκατεβαίνουμε 10 κιλά κάθε 6 μήνες!

Ζορίστε τους μύες σας σε μεγάλο βαθμό! Μόνο όταν τους δίνετε μεγάλο ερέθισμα προκαλείτε την ανάπτυξη τους! Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η τελευταία από τις 8 επαναλήψεις θα πρέπει να βγαίνει με πολύ δυσκολία! Τότε κάνετε πραγματικά καλή δουλειά!!

Για το τέλος άφησα το σημαντικότερο όλων!!! Την ΕΝΤΑΣΗ!!! Πρόκειται για το μυστικό, που κρύβεται πίσω από κάθε γραμμωμένο και γυμνασμένο κορμί!!! Μειώστε τα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ στο ελάχιστο και πιέστε τον εαυτό σας στα όρια! Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους!